I Danmark er det, at man som voksen oplever ufrivillig vandladning, et enormt tabu. Derfor afholder mange sig fra helt at dele bekymringerne med andre – end ikke deres egen læge tør de betro sig til.
Det er imidlertid tankevækkende når undersøgelser samtidigt viser, at op mod 400.000 danskere lider af inkontinens og dermed oplever ufrivillig vandladning i større eller mindre udstrækning. For en stor del af gruppen formoder man, at der blot er tale om en kortvarig tilstand, som kan skyldes ting som stress eller en nyligt overstået operation. Der er imidlertid også mange danskere, som lider af permanent inkontinens, og derfor har brug for hele tiden at gå med ble.
Selvsamme undersøgelser viser som sagt, at mange afholder sig fra at dele oplevelsen og bekymringerne med andre. I stedet isolerer man sig fra omverdenen, og undgår så vidt mulig at forlade hjemmet. Årsagen er ofte frygten for pludseligt at tisse i bukserne, mens man er i supermarkedet, på besøg hos venner, eller et helt andet sted. Derfor kan selv mild inkontinens altså føre til en kraftigt nedsat livskvalitet for mange.
Hvad dækker begrebet ”inkontinens” over?
Inkontinens er et begreb, der udelukkende bruges om voksne. Begrebet dækker over personer, som ikke selv er i stand til at kontrollere deres vandladning, og som derfor urinerer på uhensigtsmæssige tidspunkter, og uden at de selv har mærket at det var på vej til at ske. I daglig tale deles de ramte ofte op i tre grupper:
- Personer med mild inkontinens, som blot drypper en smule af og til – denne gruppe består primært af kvinder
- Personer med moderat inkontinens, som kan opleve ufrivillig vandladning af samme mængde, som havde de været på toilettet på normal vis
- Personer med svær inkontinens, som ofte end ikke selv mærker det ske
Der findes en lang række forskellige årsager til, at man kan opleve inkontinens. Derfor er det vigtigt altid at konsultere sin læge, så de konkrete årsager kan afdækkes. Selve oplevelsen og symptomerne er imidlertid den samme uanset den bagvedliggende årsag.
Oplever du, at du har svært ved at kontrollere din vandladning, bør du straks kontakte din læge. Det kan være en fordel, hvis du i dagene op til fører en ”dagbog”, hvor du kort noterer:
- Hvor meget væske du indtager henover en dag, og på hvilke tidspunkter
- Hvornår du går naturligt på toilettet
- Hvornår du oplever ufrivillig vandladning
Når du er ved lægen, vil han eller hun så spørge dybere ind til nogle af oplevelserne, og på den baggrund vil I sammen forsøge at finde frem til nogle forklaringer på lidelsen. Når først I har sporet Jer ind på hvad årsagerne muligvis kan være, kan I sammen tilrettelægge et handlingsforløb, hvor målet er at forbedre eller helt slippe af med lidelsen.
I mellemtiden er det imidlertid vigtigt, at du træffer de fornødne foranstaltninger, så du kan genoptage dine normale, sociale aktiviteter. Som inkontinent er det vigtigt hele tiden at forsøge at føre et så normalt liv som muligt, og ikke afskærme sig fra omverdenen af frygt for pludselig ufrivillig vandladning.
Uanset om du er pårørende eller selv oplever inkontinens, kan du desuden have god gavn af, at besøge Kontinens-foreningen. De arbejder aktivt på at fremme informationsniveauet i Danmark omkring inkontinens som lidelse, ligesom de deltager i forskningsprojekter med henblik på at kunne kurere eller i det mindste forbedre hverdagen for inkontinente.
Markedet for voksenbleer er i kraftig vækst
Den mest udbredte metode til håndtering af inkontinens er voksenbleer. Det er et område, som kun få taler om, men som er blevet større og større over de senere år. Tidligere har bleer til voksne været betragtet som noget, der kun blev benyttet på sygehuse. Situationen i dag er imidlertid en væsentlig anden, og selv almindelige supermarkeder og butikker som Matas fører et bredt sortiment af voksenbleer.
I Danmark har vi en række producenter af voksenbleer, som gennem de senere år har øget deres markedsandel i hele Europa. Den største producent er imidlertid stadig svenske SCA, som står bag mærket Tena. Tena fører et sortiment af voksenbleer til både kvinder og mænd, ligesom de har forskellige bleer til voksne indenfor de forskellige grupperinger nævnt tidligere i artiklen. Der er altså stor forskel på hvilken type ble man har behov for alt efter om man lider af mild eller svær inkontinens, hvilket Tena forsøger at afspejle i deres sortiment.
Få en hverdag uden bekymringer for ufrivillig vandladning
Der er ingen tvivl om at mange finder det nedværdigende at skulle indse, at de har behov for at gå med voksenble. For alle dem, som for hvem inkontinens kun er en midlertidig lidelse, skal det heller ikke betragtes som en løsning, men udelukkende som et middel, der kan bidrage til en bedre hverdag.
Når først man har vænnet sig til at bruge bleer til voksne, vil man efterhånden ikke selv tænke over det længere. Produkterne på markedet er ofte yderst diskrete, og andre vil stort set aldrig kunne se eller vide, at man går med ble. Senest har Tena blandt andet introduceret ”Tena pants”, som er buksebleer udformet som helt almindelige underbukser. Udadtil fremstår de som et par almindelige, hvide boxershorts med striber, og det er derfor en yderst diskret løsning.
Ønsker du fuld diskretion når du skal købe voksenbleer, bør du købe dine inkontinens-produkter fra Tena online.
Skriv et svar