Som studerende er der nok penge at dine penge på. Bor du i København, er det måske ikke sikkert, at den lejlighed som du har, er særlig billig. Rigtig mange studerende betaler således mange tusinde kroner, blot for at leje sig ind på et værelse i Hovedstadsområdet. Selv med studiejob, kan det derfor være svært at få økonomien til at “gå op”, når der skal betales for mad, studiebøger, el, vand og varme, foruden at der også skal være råd til en øl eller to i studiebaren.
Sparer du også på forsikring og tandlæge?
Den pressede økonomiske situation får desværre mange studerende, til at spare ting væk, som ende med at blive dyrt på den lange bane. For vælger man at skifte forsikring ud med fadøl, kan det hurtigt ende galt, hvis uheldet er ude.
Husk forsikringen som studerende
Det kan kun på det kraftigste opfordres, at man som minimum tegner en ansvars- og indboforsikring samt en fritidsulykkesforsikring. Indboforsikring dækker alle dine ejendele, og er desuden en privat ansvarsforsikring, som dækker hvis du forvolder skade på andres ting eller person. Fritidsulykkesforsikring derimod dækker de skader som du kan forvolde på dig selv – eksempelvis hvis du falder og slår en eller flere tænder ud.
En anden vigtig forsikring, er en rejseforsikring. Vælger du at rejse ud fra landets grænser, er du nemlig ikke dækket på samme måde, som du var hvis vi går 10 år tilbage. Her kunne du nemlig rejse inden for EU, og være dækket både ift. sygdom og hjemtransport. I dag har du kun begrænset dækning med dit gule sundhedskort, foruden at hjemtransport ved sygdom er noget man selv skal betale – og er du kritisk syg, er det ikke ligefrem billigt at komme hjem til Danmark igen. Rejser du til udlandet som studerende, bør du derfor også købe dig en årsrejseforsikring.
Spar ikke på tandlægebesøgene
Det er ofte billigere at forebygge end at helbrede. Hvad angår tandlægeregningen, kan det i hvert fald godt betale sig at tage problemerne, mens de stadig er små.
Vælger du at gå regelmæssigt til tandlægen, eksempelvis hvert 12 eller 18. måned, vil du således få spottet mange af de problemer som kan vokse sig store, hvis ikke de bliver opdaget i tide. På den måde undgår du en stor tandlægeregning, og de smerter som ofte følger med ved større tandproblemer.
Faktisk er en almindelig tandrensning og undersøgelse ikke særlig dyr. Er du så heldig at du er medlem af Sygeforsikring Danmark, er denne behandling faktisk gratis så længe at du er under 26 år gammel. I så fald er det bare om at få booket en tid hos din lokale tandlæge.
Frie og faste ydelser
Måske har du set at mange tandlæger giver studierabat på tandbehandlinger? To eksempler fra København er eksempelvis Tandlægerne på Frederiksberg og Tandlægerne på Østerbro. Begge klinikker giver 15% rabat på såkaldte “fri ydelser”. Men hvad er en fri ydelse, og hvorfor giver tandlægerne ikke bare rabat på alt?
I Danmark fungerer det sådan, at den offentlige sygesikring fastsætter en række priser på udvalgte behandlinger i samarbejde med Dansk Tandlægeforening. Disse priser er ens for alle tandlæger i Danmark. Eksempler herpå er eksempelvis en almindelig tandrensning eller røntgenbilleder. Der er dog en lang række behandlinger og operationer, som tandlægerne selv kan bestemme priserne på – nemlig de såkaldte frie ydelser.
Tandlægerne er forpligtede til at overholde de faste priser, hvilket er grunden til at de ikke må give rabat – i dette tilfælde studierabat på såkaldte faste ydelser.
Vær derfor opmærksom på dette, inden du lader dig friste af en attraktiv studierabat. Dermed ikke sagt at du ikke kan bruge studierabatten til noget. Skal du eksempelvis have fjernet visdomstænder, er der her tale om en fri ydelse – og i dette tilfælde kan der være mange penge at spare, ved at anvende en billig tandlæge som samtidig tilbyder studierabat til sine patienter.
Skriv et svar