Det er ikke en enkel beslutning at vælge mellem privatleasing og køb. Det behøver slet ikke være nok, at leasing blot lyder spændende. Heller ikke at den månedlige ydelse ser billig ud. Der er mange faktorer i spil, når det kommer til at beslutte, hvilken af løsningerne, der bedst betaler sig for dig. Det kan være alt fra spørgsmål om kørselsbehov, størrelse af bilen til hvornår, du planlægger at skifte bilen ud. Som I kan læse jer frem til, så er det ikke helt sort/hvidt, når det kommer til, hvad der bedst kan betale sig. Der har været meget snak om, at privatleasing skulle være billigst, men det er det ikke nødvendigvis.
Du kan tit forhandle en stor rabat på en bil, du gerne vil købe. Undersøg markedet grundigt, inden du beslutter dig. Når du køber en bil, står du selv for vedligeholdelsen. Der er derimod som regel ikke de store udgifter ved at lease. Så længe du overholder leasingkontrakten. Skulle man dog vælge at købe er det også vigtigt at vælge et bilmærke, der er kendt for ikke at have for meget bøvl med reparationer og lignende. Det er knap så vigtigt, når det kommer til leasing Hvis du gerne tit vil have ny bil, kan leasing tit godt betale sig, da leasingaftaler begynder at blive dyre efter en 3-4 år og købte biler som bekendt taber værdi overraskende hurtigt. Hvis du køber en bil fra ny, er det sjældent en god handel at sælge den på noget tidspunkt, men særligt det første år taber den værdi.
Læs mere om sammenligningen her.
Graden hvortil du kan forudsige dine kørselsbehov er også altafgørende. Hvis du lever et stabilt liv med familie og job med forudsigelige kørevaner, er privatleasing fordelagtig, hvor det at eje en bil giver friheden ved at kunne tage på bilferie – eller lade være. En god huskeregel er, at man skal kende sit kørselsbehov, have en af de større modeller og have et stabilt liv, hvis man vil privatlease. Har man derimod et mere dynamisk kørselsbehov og er interesseret i for eksempel mikrobiler og bybiler, så kan det bedst betale sig at købe. Det samme gælder, hvis man vil have sin bil i over fire år. Der har været meget snak om, hvad der bedst kan betale sig for bilejere. Og det der er godt for naboen er ikke nødvendigvis godt for dig. De to afgørende faktorer for, om leasing kan betale sig er: stabilitet i økonomi/tilværelse og hvilken bil, du vil have.
Jo længere du ejer en ny bil, jo billigere bliver den. Værditabet af en fabriksny bil er nemlig størst i bilens første leveår. Hvis du prioriterer at få en ny bil ofte – det vil sige cirka hvert tredje år eller endnu oftere – kan privatleasing være noget for dig. Intet kan dog argumentere mod den følelse, som mange har: Der er simpelthen noget over at eje sin egen bil. Du kan ikke købe en leaset bil efter leasingen udløber.
Sidst men ikke mindst er der også muligheden for at købe en brugt bil. Der er ikke noget enkelt svar på, om det bedst kan betale sig for dig at købe nye eller brugte biler. Ofte er det et spørgsmål om økonomi. Du mister fabriksgarantien ved en brugt bil. Tilgengæld vil den oftest være billig i det korte løb. Det er en god ide at sætte sig ind i sikkerheden på din brugte bil. Den kan tit godt variere. Derfor kan der være en idé i at kigge efter biler med max 2-3 år på bagen og måske endda tidligere leasede biler. De er nemlig tvunget til at have været gennem flere sikkerhedstjek osv. Det er dog altid værd at huske, at risikoen ift. omkostninger til reparationer altid vil være højere ved køb af brugt bil.
Skriv et svar