Privatleasing – Budgetsikkerhed
Når man privatleaser en bil, vil det sige, at man lejer den. Det fungerer på den måde, at man betaler en startydelse alt afhængig af bilens klasse og værdi. Derefter betaler man månedligt en fast ydelse for at få lov til at bruge bilen. Prisen på denne ydelse kan også svinge meget, og alt efter bilens størrelse og stand vil prisen oftest være i mellem 1500 kr. til 8500 kr. per måned.
Fordele ved privatleasing
Fordelen ved privatleasing er størst, hvis du enten kun har brug for bilen i en tidsbegrænset periode, eller hvis du er typen, som skifter bil indenfor 3 år. Ved køb af en bil, som skal sælges efter en periode på 3 år eller derunder, vil tabet være for stort, fordi bilen allerede i det den forlader forhandleren, taber op til 40% af den værdi, som den er købt for. Jo flere år man beholder bilen, jo mindre vil tabet så blive, fordi det fordeler sig på flere år, fremfor hvis man efter eksempelvis 3 år vil investere i en ny og sælge den gamle.
I sådanne tilfælde kan privatleasing bedre betale sig, fordi man har ikke har noget tab på bilen. Det eneste faste beløb man betaler, er en førstegangsydelse, når man skriver under på kontrakten. Sådan en ydelse vil oftest være på mellem 10.000 kr. og 50.000 kr. alt efter, hvilken klasse bilen er Peugeot leasing er typisk dyre Audi leasing.
Økonomisk er der yderligere fordele ved at lease en bil. Selvom man selv skal stå for at finansiere faste, lovpligtige udgifter såsom forsikring og grøn afgift, så vil man spare en del på servicedelen af bilen, i det forhandleren vil påtage sig denne udgift. Det er kun, hvis man selv laver skader på bilen, såsom buler, ridser i lakken eller forkert behandling af dæk osv., at man selv er forpligtiget til at betale skaderne.
Vigtigt at have styr på inden leasing
Når man skal privatlease en bil, er det altså vigtigt at gøre sig klart, hvilke krav og behov, man har, når det gælder kørsel. Blandt andet er der særlige regler ved leasing, der gør, at man ikke må køre over et vidst antal kilometer i den leasede bil, fordi den derved slides ekstra. Der vil derved stå et maksimalt antal kilometer i kontrakten, som må køres i bilen, og hvis disse overskrides, betaler man en ekstra afgift per overskreden kilometer. Det er ikke muligt at ændre det aftalte kilometer i kontrakten i leasingperioden, så det er vigtigt, at man nøje har beregnet på forhånd, hvor mange kilometer, man forventer at få brug for at køre.
En sådan beregning kan sagtens lade sig gøre, hvis man har et nogenlunde stabilt liv med fast ejendom, job og børn, men er man for eksempel nyuddannet og jobsøgende, er det måske hensigtsmæssigt at vente med at lease, til man har klargjort sig, hvor mange kilometer, man kommer til at køre til sit kommende job.
Når man skal privatlease en bil, er der flere forhold, der skal være i orden, før forhandleren vil godkende dig til leasing. Blandt andet vil de sikre sig, at du har en fast indtægt, enten i form af løn eller efterløn samt se din årsopgørelse hos SKAT. Derudover må hverken du eller din eventuelle ægtefælle være registreret i RKI. Dertil kommer naturligvis, at du skal have et kørekort og desuden et dansk statsborgerskab. Alle som kan overholde disse krav, kan få lov at privatlease en bil, så længe man er i stand til at betale førstegangsydelsen og naturligvis de månedlige ydelser.
Før man tager beslutningen om selve privatleasingen, er det dog vigtigt, at man sætter sig ned og grundigt beregner, hvilket alternativ, der er mest økonomisk rentabelt. Måske kan det sagtens betale sig at privatlease, men i nogle tilfælde kan en brugt bil være mindst lige så økonomisk forsvarligt. Alt i alt er det vigtigste, at man vælger en løsning, som man kan være tryg ved i mange år frem.
Skriv et svar