Få mere plads og øg husets salgspris på samme tid. En tilbygning er både funktionel, da den giver mere plads, og den øger også husets samlede værdi.
Så har du tabt penge på din investering, kan du måske tjene den hjem igen!
Det kan også være at du går med tanker om enten at flytte eller bygge om. Vælger du at bygge om, er det vigtigt at du er omhyggelig, da du ellers vil fortryde din beslutning – og det er der ingen der gider.
1. Top tip: Hyr en professionel rådgiver
Det kan godt være at du ‘the go-to guy’ på jobbet, men forvent ikke at du har samme rolle i dit kommende byggeprojekt – medmindre du arbejder som arkitekt, selvfølgelig.
De fleste vil have begrænset viden om byggeprocesser, arkitektoniske forhold, lysindfald og rumfordeling. Du har garanteret en masse gode ideer og forventninger til det færdige resultat, men rådgiv dig med en professionel inden du kaster dig med hovedet først ud i projektet.
Men er det ikke dyrt at hyre en professionel?
Det korte svar er: jo. Men lad dig ikke skræmme af priserne, da deres rådgivning hurtigt vil være tjent ind. Vælger du at hyre en rådgiver, slipper du for problemer og fejldisponeringer undervejs.
2. Fremgangsmåden der med sikkerhed skaffer dig de rigtige håndværkere!
En godt håndværk bliver udført til tiden, og uden betydningsfulde fejl undervejs – dette gælder både for dyre og billige håndværkere. Så når du scanner markedet efter håndværkere, så prøv ikke at lade prisen være en væsentlig faktor. Undersøg muligheder med din sunde fornuft.
Men hvor starter jeg min søgning efter mulige håndværkere?
Det bedste sted at starte er at spørge venner, familie og bekendte. Din omgangskreds vil med sikkerhed være ærlig overfor dig, og de fleste mennesker har en kontakt på en håndværker – de nære relationer er ofte de bedste!
Ender denne eftersøgning dog uden resultat, kan du altid bruge internettet. Der findes utallige sammenlignings-tjenester, som har specialiseret sig i håndværkerfaget.
En af dem er: håndværker.dk
3. Udregning: Hvornår betaler det sig?
Det er desværre ikke så nemt at svare på, da det kommer an på kvadratmeterprisen i det område du bor i.
Men som udgangspunkt kan det bedre betale sig at bygge til siden, end at tilføje mere plads ovenpå huset, da det kræver en ændring af tag og isolering. Ændringer på en tag- og isolerings konstruktion bliver hurtig en dyr affære – hold dig fra 1. sal hvis det er muligt!
Som tommelfingerregel koster det 12-15.000,- DKK pr. m2 at bygge stue eller værelser. Men skal du bygge om i køkkenet, eller installere et nyt badeværelse, vil m2-prisen stige til ca. det dobbelte.
For at illustrere prisen på en tilbygning kommer her et lille regnestykke:
Dette eksempel består af et værelse på 20 m2 og et 10 m2 badeværelse. Prisen på tilbygningen udregnes således:
20 x 13.000 + 10 x 25.000 = 510.000,- DKK (husk at dette er en groft overslag – spørg altid din håndværker for det mest præcise estimat)
Til dette regnestykke skal du så også lægge prisen på rådgiveren (ca. 60.000,-) og kloakering (ca. 50.000,-) oveni.
Til sidst ender prisen på. 620.000,-. Svarende til en kvadratmeterpris på 20.000,-
Men det er da langt over 13.000,- pr. m2?
Ja, det er det. Og det skyldes at 10m2 af den samlede tilbygning på 30m2, består af et badeværelse.
4. Husk at undersøge salgsprisen i dit område ved tilbygninger
Det siger vel egentlig sig selv. Bor du i et område af landet, hvor husene bliver solgt til beskedne kvadratmeterpriser på 10.000, vil en tilbygning være en dårlig investering.
Men bor du derimod i en af de store byer, hvor kvadratmeterpriserne er langt højere, vil der være et stort økonomisk incitament til at bygge til.
Skriv et svar